• Etusivu
  • Blogi
  • Raskauden keskeytys liikuttaa ja pysähdyttää
JAA

Raskauden keskeytys liikuttaa ja pysähdyttää

Syksyisenä perjantaina Oulun keskustassa askeleet kuljettivat eteenpäin mielenosoittajien kulkuetta. Osallistujat halusivat nostaa esille naisten ja tyttöjen oikeuksia ja taustalla jylläsi yhteiskunnallinen keskustelu maamme aborttioikeudesta ja siihen liittyvistä näkökannoista. Tuona päivänä vietettiin kansainvälistä turvallisen abortin päivää.

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 raskaudenkeskeytystä ja naisilla on lain turvaama ja rajaama oikeus turvalliseen raskauden keskeytykseen. Jokaisen keskeytyksen takana on oma tarinansa, tunteet ja päätös, jonka tekeminen voi tuottaa monenlaisia vahvoja tuntemuksia. Tunteisiin voivat lukeutua esimerkiksi tuska, helpotus, suru, syyllisyys tai pelko. Yksikään tunne tai ajatus ei ole toista oikeampi. Vaikka keskeytyksen kokeneita naisia on paljon, tuntevat silti monet naiset yksinäisyyttä ajatustensa ja tunteidensa parissa ja asiasta puhuminen voi tuntua haastavalta. Jokainen näistä naisista on tehnyt päätöksen sen hetkisessä elämäntilanteessaan parhaan tietonsa ja ajatuksensa mukaan ja päätös raskauden keskeyttämisestä on arvioitu juuri tuolla hetkellä parhaaksi ratkaisuksi.

Kun puhutaan turvallisesta abortista, ajatellaan herkästi vain raskauden keskeytystä tapahtumana. Tärkeää on kuitenkin ajatella myös aikaa ennen ja jälkeen keskeytystä. Keskeytyspäätöksen tulisi syntyä turvallisessa ilmapiirissä. Kun ratkaisu on tehty harkinnalla, tähän hetkeen ja omiin tunteisiin peilaten, tulee naisen voida luottaa, että hänen ratkaisunsa on oikea juuri tällä hetkellä. Kenelläkään ei ole oikeutta tuomita naisen valintaa.

Mutta mitä tapahtuu keskeytyksen jälkeen? Fyysisesti toipuminen raskauden keskeytyksestä tapahtuu tavallisesti melko nopeasti. Naisen hormonitoiminta palautuu entiselleen ja kuukautiskierto löytää rytminsä nopeasti. Psyykkinen toipuminen voi kuitenkin olla pitkä matka ja siihen voi sisältyä aallokkoa. Me Tyttöjen Talolla toivoisimme, että jokaisella keskeytyksen kokeneella naisella olisi myös mahdollisuus turvallisessa ympäristössä keskustella raskauden keskeytyksen herättämistä tunteista ja kokemuksista, ilman pelkoa tuomitsemisesta tai yksin jäämisestä.

Marraskuussa 8.11 klo 18-20 Tyttöjen Talolla kokoontuu vertaistukitapaaminen keskeytyksen kokeneille 16-29-vuotiaille naisille. Haluamme tarjota turvallisen ja helposti lähestyttävän kohtaamisen, jossa on mahdollista pysähtyä raskauden keskeytykseen liittyviin ajatuksiin ja elämään keskeytyksen jälkeen, mutta myös vain olla tässä hetkessä. Ryhmätapaamisen lisäksi Tyttöjen Talolle voi myös tulla keskustelemaan luottamuksellisesti kahden kesken.

Meillä jokaisella on oma tarinamme ja omat polkumme, jotka ovat tuoneet meidät juuri tähän hetkeen. Jokainen kokemuksemme on merkityksellinen. Kun mielenosoittajien kannanotot hiljenevät, kaupungin tavallinen äänten sorina jatkoi kulkuaan. Keskustelu yhteiskunnan asenneilmastosta varmasti jatkuu. Keskeytys on kuitenkin asia, joka koskettaa monia naisia, pariskuntia ja perheitä arjessa tälläkin hetkellä. Juuri tällä hetkellä joku nainen voi pohtia raskaustestiä tarkastellen, miten minä selviän. Jos sinun lähelläsi on nainen, joka tällä hetkellä pohtii raskauden keskeytystä tai esimerkiksi suree raskauden keskeytyksen jälkeen, toivoisin, että muistaisit seuraavat kauniit sanat: ”Lempeät sanat voivat olla lyhyitä ja helppoja lausua, mutta niiden kaiku on loputon.”

← Takaisin