JAA

Hyväksyvä katse

Tyttöjen Talon työn tärkein sisältö tiivistyy sanoihin tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi omana itsenään. Nämä ovat ihmisen perustarpeita, ja auttavat tuntemaan, että olemme olemassa. Ilman nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tulemista itsensä hyväksyminen voi olla haastavaa. Ja jotta oppisimme katsomaan toisia yhtä lailla arvostaen, tarvitsemme tulla hyväksytyksi toisten katseilla.

Kaikkien Talon toimintojen siirtyminen verkkoalustoille on tuonut sanoille näkyväksi tuleminen ihan uuden merkityksen. Kahdenkeskisessä videotapaamisessa näet itsesi koko ajan, ja myös kanssasi olevan henkilön. Ryhmätapaamisissa kasvot ovat ehkäpä rivissä kuvaruudun ylä- tai alareunassa, jatkuvassa livelähetyksessä toisille. Jos tapaamisessa ei ole videoyhteyttä, sinusta voi olla stillkuva esillä. Tämä haastaa sekä työntekijän että asiakkaan – olet koko ajan näkyvillä, esillä, katsottavissa, arvioitavissa, seurattavissa, toisten silmissä. Näkyväksi tuleminen voi olla pelottavaa.

Sen lisäksi, että muiden katseet mahdollisesti seuraavat sinua, voi olla, että omat silmäsi ovat kaikista ankarimmat. Kännykän tai tietokoneen kuva ei ole yleensä se kaikista imartelevin. Valo on kalsea, tulee väärästä suunnasta, kuvauskulma ei imartele. Voi olla tunne, että spontaanius puuttuu, katsekontakti ei kohtaa, ilmeet jähmettyvät netin pätkiessä, ei ole samanlaista tunnetta yhteydestä kuin läsnä olevassa tapaamisessa. Miten siinä voi katsoa itseä tai toista arvostavasti, myötätuntoisesti ja rakastavasti?

Etäpäätteiden äärellä oleminen altistaa meidät toisenlaisille asioille kuin silloin, jos olemme aidosti paikalla tilanteessa. Silti, ja juuri sen takia, sinun katseellasi on merkitystä. Ihminen rakentuu sosiaalisissa suhteissa, ja näkymättömäksi jääminen on tuhoavaa. Olisiko mahdollista, että katsoisit itseäsi näytöltä kuin katsoisit parasta ystävääsi? Mitä se viestisi sinulle itsellesi? Ja miten se vaikuttaisi ihmiseen ruudun toisella puolella? Hyväksyvällä katseella on merkitystä itsellesi, henkilölle, jota sinun pitää erityisesti vaalia ja ravita rakkaudella. Sillä on myös merkitystä sille toiselle etäpäätteen äärellä olevalle, tapahtui se sitten työasioiden ympärillä tai vapaa-ajallasi. Voi olla, että hän tarvitsee juuri sinun katsettasi selviytyäkseen tästä päivästä ja omista ajatuksistaan. Hyväksyvällä katseella ruokit ja vahvistat niin itseäsi kuin hyvää ja arvokasta ympärilläsi olevissa ihmisissä. Tämä koskee meitä kaikkia.

← Takaisin