JAA

Kehorauha -kaikkien oikeus

Vuolle Setlementin Tyttöjen Talolla on pohdittu paljon kehorauhaa ja siihen liittyviä kysymyksiä. Kuinka nykymaailma muovaa kauneusihanteita ja käsityksiä siitä, miltä meidän pitäisi näyttää? Onko kenelläkään oikeus määritellä sitä, miltä meidän pitäisi näyttää tai mitä meidän pitäisi olla? Miksi nuoret julkaisevat itsestään kuvia sosiaalisessa mediassa ja pyytävät niihin arvosanoja? Tästä pohdinnasta syntyi Tyttöjen Talolla pienimuotoinen kampanja ja kantaaottava videoprojekti. ”Kehorauha-kaikkien oikeus” -video julkaistiin Syömishäiriöliiton lanseeraamana Älä laihduta –päivänä 6.5. Video sai muutamassa päivässä yli 1200 katselukertaa.

Kehorauha ja oman kehon hyväksyntä ovat tärkeitä asioita. Jokaisella on oikeus nauttia omasta kehostaan ja olla tyytyväinen siihen miltä näyttää ilman, että kukaan kommentoi tai arvioi toisen ulkonäköä tai kehoa. Eikö ole ihana ajatus, että keho on osa minua, se on minua varten ja minulla on oikeus nauttia siitä mitä minulla on? Kehorauhalla voidaan tarkoittaa myös sitä, että itse antaa itselleen luvan olla juuri niin kuin on, ilman tarvetta muokata ja kritisoida itse itseään.

Silloin kun sinulla on hyvä olla, se näkyy myös muille. Se tarttuu kuin hymy. Oman kehon hyväksyminen ja sen arvostaminen ovat tärkeitä asioita myös siksi, että sinä ja keho olette yhtä koko elämän ajan. Vaikka keho muuttuu ja muovaantuu vuosien aikana, se on aina osa sinua. Sillä, että arvostaa itseään ja antaa itselleen rauhan olla omassa kehossaan, välittää myös viestiä ja kuvaa siitä, että myös toisilla on oikeus olla niin kuin ovat.

On myös paljon sellaisia asioita joihin emme voi vaikuttaa kehossamme. On perinnöllisiä tekijöitä ja yksilöllisiä piirteitä, mutta ne tekevät meistä juuri meidät. Olemme kaikki persoonallisia, ihania ja vähän erilaisia. Sellaisia, joista meidän pitäisi yhdessä olla ylpeitä. Opetellaan yhdessä katsomaan toisiamme pintaa syvemmälle ja näkemään toinen ilman ennakkoluuloja. Luodaan yhdessä tila ja keskusteluilmapiiri, jossa voimme kaikki kukoistaa toisiamme kunnioittaen.

Mitä ja ketä varten julkaiset kuvia?

Kuinka kunnioitat omaa ja toisten kehorauhaa?

Haastamme kaikki jatkamaan keskustelua sosiaalisessa mediassa hashtagilla #kehorauha. Merkkaa meidät halutessasi julkaisuun nimellä @ouluntyttojentalo.

← Takaisin