Miltä näyttää viikko Tyttöjen Talon harjoittelijana?
Tyttöjen Talolla harjoittelijat osallistuvat lähes kaikkiin ryhmä- ja yhteisötoimintoihin, joiden lisäksi harjoittelijoiden päiviin sisältyy paljon muutakin tekemistä aina päivästä ja viikosta vaihdellen. Tyttiksellä harjoittelijat ovat olleet jo pitkään vakiintunut ja tärkeä osa yhteisöämme ja meille on tärkeää, että harjoittelukokemus Tyttöjen Talolla on positiivinen, antoisa, monipuolinen ja ammatillisesti kehittävä. Kiitos te kaikki ihanat harjoittelijat, joita olemme saaneet vuosien varrella ohjata <3
Tyttöjen Talolla keväällä 2025 harjoittelussa olleet Anniina ja Peppi kirjoittivat blogitekstin siitä, millaista Talolla on olla harjoittelussa.
”Viikko Tyttöjen Talon harjoittelijana alkaa maanantaisin puolilta päivin. Päivän alkaessa katsotaan kalenterista tulevan päivän ohjelma ja orientoidutaan viikkoon. Maanantaisin henkilökunnan kanssa pidetään palaveri, jossa katsotaan jokaisen henkilön tuleva viikko, jotta kaikki ovat perillä jokaisen työviikosta. Viikkojen sisältö voi vaihdella paljonkin ja siksi on hyvä katsoa viikkojen sisällöt yhdessä. Palaverin jälkeen lähdemme hakemaan Prikkaa Poikien Talolta. Prikka on hävikkiruokaa, jonka sisältö vaihtelee viikoittain. Prikan kautta tulevaa ruokaa tarjotaan yhteisötoiminnoissa ja ryhmissä.
Maanantain yhteisötapahtuma on Monikulttuurinen iltapäivä. Monikulttuurisessa iltapäivässä tarjotaan välipalaa, kahvia ja teetä ja ovet ovat avoimena kello 16–19. Monikulttuurisessa iltapäivässä jutellaan kävijöiden kanssa ja vietetään aikaa yhdessä. Erilaisten pelien pelaaminen on myös hyvin suosittua, suosituin peli on Uno, jota saatetaan pelata useita tunteja illassa. Usea Talon kävijä on saapunut Suomeen melko vasta ja harjoittelee suomen kieltä. Keskustelemme heidän kanssaan suomeksi ja harjoittelemme suomen kieltä muun muassa pelien avulla.
Tiistaisin päivä alkaa aamulla, yleensä 8–9 välillä. Aamulla tarkistamme sähköpostin ja kalenterin, jotta tiedämme päivän kulun. Tiistaisin kokoontuu Nuoret äidit -ryhmä kello 10–12. Ryhmässä kahvitellaan ja vietetään aikaa yhdessä lasten kanssa leikkien. Äitien kanssa keskustellaan eri aiheista ja vaihdellaan kuulumisia.
Keskiviikon yhteisötapahtuma on vanhempien kävijöiden, eli 15–29-vuotiaiden, avoimet ovet. Päivä alkaa jälleen puolilta päivin ja tuttuun tapaan tarkistetaan ensimmäisenä sähköposti ja kalenteri. Ennen avoimia ovia keskiviikkoisin pidetään opiskelijoiden tunti. Opiskelijoiden tunti pidetään eri työntekijän kanssa viikoittain ja tämän aikana ohjaajan kanssa jutellaan eri asioista. Ohjaaja voi kertoa omasta työstään ja samalla vaihdetaan opiskelijoiden kuulumisia ja kerrotaan miten harjoittelu on mennyt. Kello 16–19 olevissa avoimissa ovissa keskustellaan kävijöiden kanssa, pelaillaan pelejä, piirretään, väritetään, lakataan kynsiä ja vietetään vain aikaa yhdessä.
Torstain nuorten avoimet ovet ovat 12–16-vuotiaille suunnattu ja järjestetään kello 16–18. Myös nuorten avoimissa puuhaillaan samoja asioita kuin keskiviikon avoimissa. Varsinkin kynsien lakkaaminen on todella suosittua ja kynsiä lakataankin lähes joka viikko.
Perjantaisin ei ole yhteistoimintaa vaan silloin on usein opiskelijoiden ryhmä, kuten oli myös meidän oma ryhmämme.
Ennen jokaista toimintaa valmistelemme keittiöön välipalaa, huolehdimme että talon tilat ovat siistit ja tarvittaessa käymme kaupassa, jos jotain tarpeellista puuttuu. Avoimissa ovissa vietetään kävijöiden syntymäpäiviä ja lahjojen paketoiminen sekä korttien kirjoittaminen kuuluvat myös harjoittelijoiden tehtäviin.
Jokaisen yhteisötoiminnan ja ryhmän loppumisen jälkeen on henkilökunnan, opiskelijoiden sekä vapaaehtoisten purku. Purussa keskustellaan miten jokaisella meni toiminnassa ja heräsikö jotain asioita mistä haluaisi keskustella yhdessä. Purun tarkoitus on auttaa jokaista saamaan työasiat pois mielestä, jotta ne eivät seuraa ketään kotiin.
Oman ryhmän suunnittelu alkoi meillä kävijöiden kuulemisella. Kyselimme Instagramin kautta kävijöiltä toiveita ryhmän sisällöstä ja saimmekin sieltä toiveita. Toiveiden perusteella lähdimme suunnittelemaan ryhmäämme. Koulun eri kursseilta saimme ideoita toimintoihin ja sisällön keksimme ryhmäämme helposti. Ryhmämme sisältöä muokkasimme tarvittaessa viikoittain ja käytimme aikaa ryhmän suunnitteluun ja sen valmisteluun.
Tyttöjen Talo antaa harjoittelijoille paljon vastuuta sekä vapautta suunnitella omaa työpäivää. Talolla on hyvin paljon erilaisia materiaaleja liittyen nuorisotyöhön, monikulttuuriseen työhön, sukupuolisensitiiviseen työhön, eri työotteisiin sekä seksuaaliväkivaltatyöhön ja näihin tutustumme viikoittain. Lisäksi tehtäviimme kuuluu myös eri kodinhoidolliset asiat. Siistimme Taloa, pesemme pyykkiä tarvittaessa, kastelemme kasvit ja leivomme jos toiminnoissa halutaan tarjota leivonnaisia.
Tyttöjen Talon harjoittelijoina osallistumme myös erilaisiin verkostopalavereihin ja pääsemme tutustumaan Vuolle Setlementin muihin yksikköihin. Tutustumiset ovat meillä olleet pääsääntöisesti perjantaisin ja olemme päässeet tutustumaan Poikien Taloon, Sovitteluun, Rikosuhripäivystykseen, Ystävyyskeskukseen sekä Aggrediin. Talolla järjestetään kerran kuukaudessa ammattilaisten sekä opiskelijoiden tutustumisia, joihin voimme osallistua myös. Ammattilaisten lisäksi Talolla käy tutustumassa muun muassa nuoria, heidän ohjaajiansa sekä eri koulujen luokkia, joiden tutustumisiin olemme myös osallistuneet. Olemme saaneet ottaa vastaan omia tutustujia, joille olemme kertoneet Tyttöjen Talosta.
Harjoittelupaikkana Tyttöjen Talo on ollut todella ihana. Mahtava työyhteisö ja Talon ihanat kävijät luovat Talolle lämpimän tunnelman. Harjoittelu on mennyt todella nopeaa ja olemme viihtyneet hyvin. Voimme lämpimästi suositella Tyttöjen Taloa harjoittelupaikaksi!
Terkuin sosionomiopiskelijat
Anniina ja Peppi”