Sokerideittailu
Sokerideittailu on kahden aikuisen välinen vastikkeellinen järjestely, jossa suhteen toinen osapuoli saa jotakin vastiketta tarjoamastaan seurasta tai seksuaalisista teoista. Sokerideittailusuhteen osapuolista toinen on yleensä vanhempi tai varakkaampi ja toinen osapuoli taas nuorempi tai taloudellisen tuen tarpeessa. Saatu vastike voi olla esimerkiksi rahaa, tavaraa tai päihteitä.
Sokerideittailusuhteessa voi olla valta-asetelma, joka altistaa hyväksikäytölle. Usein vastikkeen tarjoajalla on myös suurempi valta seksuaalisissa päätöksissä. Suhteella voi olla myös haavoittavia vaikutuksia nuoren seksuaalisuuden kehitykseen sekä hänen itsetuntemukseensa.
Alaikäisen ja täysi-ikäisen välillä ei voi olla sokerideittailusuhdetta.
Jos suhteen toinen osapuoli on alaikäinen, kyse on hyväksikäytöstä, ei sokerideittailusuhteesta. Vastineen tarjoaminen alaikäiselle seksuaalisesta teosta on rikos.
Puhuttaessa nuorelle sokerideittailusta on tärkeää, että ilmiötä ei glamourisoida vaan sen vaaroista ja haitoista puhutaan avoimesti ja suoraan. Keskusteluissa keskeisessä asemassa ovat itsensä suojaaminen, omat rajat ja arjen hyvinvoinnin eri osa-alueet. Jotta avoin ja dialoginen keskustelu on mahdollista, tulee vanhemmilla ja nuoria kohtaavilla ammattilaisilla olla ajantasainen ja todenmukainen tieto sokerideittailuilmiöstä, sekä siihen liittyvistä muista ilmiöistä, kuten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaaliväkivallasta ja vastikkeellisesta seksistä.
Ennaltaehkäisevän työn merkitys sokerideittailuun liittyvien haavoittavien kokemusten estämisessä on tärkeää ja ajankohtaista. Ennaltaehkäisevän työn elementtejä ovat seksuaali- ja turvataitokasvatus, turvallinen ja hyväksyvä yhteisö, mielen hyvinvoinnin tukeminen sekä nuoria kohtaavien aikuisten näkyminen sosiaalisessa mediassa.
Tilaa maksuton Sokerideittailu – Mitä se on? -esite puheeksiottamisen tueksi tästä.
Lataa Sokerideittailu puheeksi – opas nuorten aikuisten kanssa työskenteleville ammattilaisille –opas tästä.
Sokerideittailu -selvityshanke
Vuolle Tyttöjen Talolla toteutettiin Sokerideittailu-selvitystyöhanke vuosina 2021-2023. Hankkeen tavoitteena oli selvittää sokerideittailua ilmiönä, kartoittaa sen esiintyvyyttä Pohjois-Pohjanmaan alueella, jakaa tietoa ilmiöstä sekä kehittää materiaalia puheeksi ottamiseen. Hankkeen kohderyhmänä olivat 13-29 -vuotiaat nuoret, vanhemmat ja nuoria kohtaavat ammattilaiset.
Selvitystyön aikana tehdyistä kyselyistä selvisi, että sokerideittailuilmiö on nuorille hyvinkin tuttu. 13-17 -vuotiaista vastaajista 90% tiesi mitä sokerideittailu ja nuorista 20% kertoi heidän lähipiirissään olevan ihmisen, jolla on kokemusta sokerideittailusta. Alaikäisistä nuorista 70% kertoi nähneensä verkkoalustoille ja/tai sosiaalisen median alustoilla toimintaa, joka vaikuttaa sokerideittailulta.
Ainahan voi alkaa sugarbabyksi – mutta kannattaako se?
Katsaus sokerideittailuilmiöön ja sen esiintymiseen Pohjois-Pohjanmaan alueella
Lisätietoja sokerideittailusta ja Sokerideittailu-selvitystyöhankkeesta
Tessa Kuusikko
044 493 6949
tessa.kuusikko@vuolleoulu.fi