JAA

Provosoituminen somessa

Luultavasti suurin osa meistä, jotka käytämme sosiaalista mediaa (some), olemme törmänneet tilanteeseen, jossa meillä herää erilaisia tunteita nähdessämme videoita tai muiden ihmisten kirjoittamia tekstejä.

Vaikka tiedämme, ettei ole fiksua provosoitua kaikesta, mikä vastaan tulee ja usein kannattaisi vain ohittaa, olemme kuitenkin vain ihmisiä, joilla on tunteet ja jos aihe osuu lähelle, voi olla vaikeaa vain antaa sen mennä ohi.

Tällöin me provosoidumme. Ei ole paha asia, jos huomaa provosoituvansa, mutta tekojaan on syytä pohtia. Ennen kuin toimii, on hyvä ottaa hetki aikaa tunteen laantumiseen, jotta voi miettiä, mikä toimintatapa onkaan järkevä.

Kysymyksiä, joita kannattaa pohtia on, että hyödyttääkö kommenttini ketään, onko se aivan pakko sanoa ja ajattelenko oikeasti näin vai onko tämä kommentti jonkin tunteen aikaansaama.

On myös hyvä pohtia, onko valmis sanomaan kommenttiaan kasvotusten toisille ihmisille. Jos ei ole, onko se fiksua kirjoittaa nettiin? Netissä se on kaikkien, ei pelkästään kirjoittajan itsensä tai hänen kavereidensa, nähtävillä.

Jos kommentti ei oikeasti kuvaa omia ajatuksiasi, oletko valmis jättämään sen muiden nähtäväksi ja välittämään heille kuvitelman, että ajattelet, kuten kommentoit?

Arjessa, somen ulkopuolellakin, tulee vastaan useita provosoivia tilanteita. Ne voivat olla ärsyyntymistä siitä, mitä joku on sanonut tai tehnyt. Provosoituminen on tunnereaktio muiden ihmisten käytöksestä, puheista tai olemuksesta.

Jos provosoituu usein tietyistä aiheista, se voi olla asia, jota olisi hyvä pohtia toisen ihmisen kanssa. Olemmepa somessa tai somen ulkopuolella, provosoitumista tapahtuu ja silloin on hyvä esittää kysymys: ”Miten toimia seuraavaksi?”

 

– Nita Halonen

Blogitekstituotos on osa #ÄläSanoLäpällä projektia, lisää tietoa projektista tästä linkistä

 

 

 

 

← Takaisin